USA skulle dränkas i våld

Mordfrekvensen i USA ökade kraftigt under 1960- och 70-talen. Inför 2000-talet trodde experterna att landet skulle knäckas av den växande våldsvågen.
Publicerad
**Ovanligare i USA**. Tvärtemot många prognoser så har morden minskat i USA.
Bild: Enrique Algarra / IBL

I början av 1990-talet trodde många att New York vid millennieskiftet skulle vara som Gotham City – fast utan Batman. Andra förutsåg ett kommande blodbad i de amerikanska storstäderna: ”År 2005 kommer 1995 att vara ’den gamla goda tiden’”. En forskare menade i en essä att ”strax bortom horisonten döljer sig ett moln som snart kommer att drabba oss”. Forskaren syftade på de barn som fötts i en tidigare babyboom och som snart skulle vara i övre tonåren, varav en stor andel skulle bli ”rånare, mördare och tjuvar”.

Mordstatistiken hade, från att ha legat på omkring 4–5 mord per år och 100 000 invånare under 1940- och 50-talen, fördubblats till drygt 9 mord per år och 100 000 invånare under 1960- och 70-talen. År 1980 nåddes siffran 10,2, vilket var rekord i USA. Många befarade en fortsatt ökning.

Men vad hände? Under 1990-talet rasade siffrorna, och under 2000-talet fortsatte de att sjunka ner till omkring 4 igen.

Forskarna träter fortfarande om orsakerna till både upp- och nedgången.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor