Mobiler med röntgensyn

Ett chip som sänder högfrekventa radiovågor kan göra det möjligt att se in i fasta föremål.
Publicerad
**Superblick**. En ung stålman upptäcker en dold kaka.

Forskare vid Texas university i USA vill bygga mobiltelefoner med röntgensyn. Tanken är att utnyttja radiovågor i terahertzbandet, som tar sig fram där vanligt ljus stöter på patrull. Genom att placera en terahertzsändare på mobilens baksida ska användaren kunna ”lysa upp” insidan av föremål som ska undersökas, för att till exempel leta efter reglar inne i en vägg att hänga upp tavlor på.

Att terahertzbandet har denna egenskap har varit känt länge. De amerikanska forskarna har hittat ett sätt att krympa både storlek och prislapp på tekniken, så att det blir möjligt att bygga konsumentprodukter.

För att förhindra att användare tittar genom kläder har forskarna bestämt sig för att begränsa räckvidden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor