Kadmium

Vackert lysande njursvikt
Publicerad
**Farlig färg**. Kadmiumrött får inte längre säljas i Sverige.
Bild: Mujo Korach / IBL Bildbyrå

I våras hamnade plötsligt det oskuldsfullt vita vetemjölet på förstasidorna. Det visade sig innehålla höga halter av metallen kadmium som plantorna tagit upp från jorden. Grundämnet kadmium är ovanligt och utgör bara 0,0001 promille av jordskorpan – metallen i åkrarna kommer från industrinedfall, handelsgödsel och avloppsslam.

Kadmium finns bland annat i mineralet zinkblände och framställs som en biprodukt vid utvinningen av zink. Det var två tyska kemister som år 1817 samtidigt, men på var sitt håll, lyckades utvinna metallen ur kadmiumförorenat zinkkarbonat.

Den mjuka, blåvita metallen rostar inte och användes tidigare för att klä in stål. Kadmium ingår också i pigment som ger lysande gula, röda och orange färger.

För precis hundra år sedan läckte kadmium från gruvdrift ut i floderna i japanska Toyama. Invånarna drabbades av benvävnadsuppluckring och njursvikt, och för att beskriva den sjukdom som förgiftningen orsakade myntades det talande begreppet itai-itai, som kan översättas med ”aj-aj”.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor