Elektrisk dräkt lugnar ryckiga muskler

En kroppsdräkt som stimulerar musklerna med svagström kan ge smärtlindring och ökad rörelseförmåga hos personer som lider av ofrivilliga muskelsammandragningar. 

Publicerad
Dräkten Mollii har insydda elektroder som överför svagström till musklerna.
Bild: Inerventions AB

När en muskel dras samman aktiveras en reflex som kallas reciprok inhibering. Reflexen ser till att närliggande muskler, så kallade motståndarmuskler, slappnar av. Just den här reflexen fungerar dåligt hos personer som lider av spasticitet, ett tillstånd som kännetecknas av ofrivilliga muskelrörelser och andra motoriska problem. Exempel på åkommor som förknippas med spasticitet är multipel skleros (MS), cerebral pares (CP) samt stroke.

Nu har det svenska företaget Inerventions AB utvecklat en elektrisk dräkt, som kan ge förbättrad förmåga till reciprok inhibering. Det kan i sin tur öka rörelseförmågan hos personer som lider av spasticitet. Dräkten, som kallas Mollii, är tillverkad av samma material som baddräkter. Den har 58 insydda elektroder som kan stimulera 42 olika muskler utifrån patientens behov. En batteridosa försörjer elektroderna med en svag ström.

Tanken är att dräkten ska användas ett par gånger i veckan i samband med träning och stretchning. Företagets studier visar att patienter som har tränat med dräkten får en förbättrad rörlighet. Effekten håller i sig upp till 72 timmar efter att strömmen till elektroderna har stängts av.

 – Det är första gången patienter kan ges möjlighet att påverka sin spasticitet, utan läkemedel, säger Fredrik Lundqvist, vd på företaget Inerventions AB.

Dräkten är en godkänd medicinteknisk produkt och håller nu på att provas i oberoende kliniska tester. Även om huvudsyftet är att förbättra rörelseförmågan hos personer med hjärn- och ryggradsskador, så är förhoppningen att den nya tekniken kommer att få flera användningsområden – exempelvis inom idrottsmedicinen, som hjälpmedel vid kronisk smärta samt inom rymdtekniken.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor