Småfiskar löser Darwins paradox

Tropiska kustvatten är mycket näringsfattiga. Ändå blomstrar korallreven av liv. Den här paradoxen har hållit många forskare vakna om nätterna, inklusive självaste Charles Darwin. En ny upptäckt kan ha ringat in gåtans lösning – bland de allra minsta bottenlevande fiskarna.

Publicerad

Korallevande fiskar föds i korallreven, men växer sedan upp i skyddande mangroveträsk och sjögräsängar. Först när ynglen blivit vuxna återvänder de till korallreven.

Nu har ett internationellt forskarteam visat att en fiskgrupp avviker från det här mönstret. Det rör sig om mängder av pyttesmå bottenlevande arter, bland annat smörbultar. Deras yngel stannar i revens närhet, där de flesta av dem blir uppätna av andra revfiskar redan under de första levnadsveckorna.

Enligt forskarteamets beräkningar, som har publicerats i Science, står de små bottenlevande fiskarna och deras yngel för drygt 60 procent av den totala fiskbiomassan som konsumeras av revens invånare. Forskarna menar att den här enorma matresursen löser ”Darwins paradox”. Orsaken till att ingen kommit på detta tidigare är helt enkelt att merparten av de små bottenlevande fiskarna blir uppätna så fort att det har varit svårt att studera dem. Forskarna kallar dessa fiskar för revets ”mörka produktivitet”.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor