Rött ljus avslöjar alzheimer

Chalmersforskare har upptäckt hur infrarött ljus kan upptäcka det protein i hjärnan som förstör nervceller och orsakar demenssjukdomen alzheimer.

Publicerad
Hjärnhalvan till höger är svårt angripen av Alzheimers sjukdom, den till vänster är frisk.
Bild: J. J. / HAUW/ISM / Spl

I dag tror man att Alzheimers sjukdom beror på att olika former av så kallade amyloidproteiner förstör hjärnans nervceller. Nu har forskare vid Chalmers upptäckt att dessa proteiner har optiska egenskaper som kan göra det möjligt att upptäcka och kartlägga dem med hjälp av infraröd laser.

– Amyloider skapar tätt sammanpackade fibrer som absorberar ljuset från en infraröd laserstråle, till skillnad från vanligt protein som är osynligt för strålen, säger Piotr Hanczyc, som är doktorand vid institutionen för kemi- och bioteknik i Göteborg.

Förhoppningen är att man ska kunna följa hur det skadliga amyloidproteinet breder ut sig mellan nervcellerna.

– Det här är intressant för det visar att vi kan få mer kunskap om hur amyloid blir giftigt i hjärnan, säger Agneta Nordberg, föreståndare för Alzheimer neurobiologi center på Karolinska institutet.

Då skulle det kunna bli möjligt att i tid sätta in läkemedel som förhindrar proteinets destruktiva förstörelse av nervceller.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor