Näsfilter mot hösnuva

Nu finns en möjlighet för gräsallergiker att minska sina besvär utan läkemedel.

Publicerad
Det nya danska näsfiltret förs in i näsborrarna, där det tar bort pollen utan att störa andningen.

– Jag fick idén när jag såg hur en av mina vänner led av sin hösnuva. Han var tvungen att tillbringa delar av sommaren inomhus, med stängda fönster och näsdukar i näsan, berättar den danska läkarstudenten och doktoranden Peter Sinkjær Kenney, som uppfunnit ett näsfilter mot hösnuva.

Den största utmaningen var att skapa ett filter som effektivt tar bort pollen, utan att störa andningen. Dessutom måste filtret vara bekvämt att använda – precis som en lins eller hörapparat – och vara i stort sett osynligt. Enligt en ny klinisk studie från Aarhus universitet i Danmark uppfyller det nya näsfiltret dessa krav.

Studien visar att både allergiska symtom i näsan och irritation i halsen minskade hos försökspersonerna, som även berättade att de snabbt glömde att de hade på sig näsfiltret.

– Det är viktigt att påpeka att filtret inte är tänkt att helt ersätta medicinering. Men det kan vara ett bra komplement för dem som inte får tillräcklig hjälp av mediciner, eller som av olika anledningar vill minska sin läkemedelsanvändning, säger Peter Sinkjær Kenney, som nu planerar att vidareutveckla filtret för andra sorters luftburna partiklar.

Personer med hösnuva känner av sin allergi under hela sommarhalvåret. I Sverige lider 15–20 procent av befolkningen av pollenallergi.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor