Kaffedrickare har skydd mot hudcancer

Publicerad
En genomsnittlig svensk konsumerar drygt 8 kilo kaffe per år.
Bild: iStock

Kaffedrickare löper mindre risk att drabbas av hudcancerformen malignt melanom. Det visar en studie på över 450 000 vita amerikaner som svarat på en hälsoenkät om sina matvanor. Forskarna följde därefter personerna under tio år för att se vilka som utvecklade malignt melanom.

Resultaten visade att de som drack fyra eller fler koppar kaffe per dag minskade risken att drabbas av malignt melanom med 20 procent. Sambandet gällde däremot inte för de personer som drack kaffe utan koffein.

Upprepade studier behövs för att kunna säkerställa en tydlig koppling, men forskarna gläds ändå åt resultaten. Kan man minska risken, om än bara lite grann, så har det betydelse för en sjukdom som malignt melanom, menar forskarna. Resultaten publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor