Isen i Arktis allt tunnare

Publicerad
Istäcket i Norra ishavet (vitt) den 25 februari 2015 jämfört med medianutbredningen för åren 1981-2010 (orange).
Bild: National Snow and Ice Data Center

Polarisen som täcker Norra ishavet har sin naturliga cykel med ett maximum på vintern, och ett sommarminimum i september.

Istäcket brukar vara ungefär tre gånger större på vintern än på sommaren. Satellitmätningar visar att i år passerades ismaximum 15 dagar tidigare än vanligt, den 25 februari. Dessutom var årets istäcke det allra minsta sedan mätningarna inleddes år 1981.

Som störst var polarisens yta i år drygt 14,5 miljoner kvadratkilometer. Det är över 30 gånger mer än Sveriges yta. Det är visserligen mycket stort, men ändå drygt en miljon kvadratkilometer mindre än medelvärdet från åren 1981–2010. Minst var isens utbredning år 2012.

Även om de olika rekorden är anmärkningsvärda, så är trenden över tid viktigast att följa. Den visar att istäcket i Arktis krymper.

Mest hotfullt är att det gamla, fleråriga istäcket blir allt tunnare. Det framgår av sammanlagda mätningar från ubåtar, flygplan och satelliter mellan åren 1975 och 2012, som nu analyserats i tidskriften Cryosphere.

Totalt har polarisen i de centrala delarna av Norra ishavet blivit 65 procent tunnare. Tidigare mätningar har visat att till exempel 1987 var 57 procent av isen äldre än fem år. Motsvarande siffra i dag är bara 7 procent. Yngre och tunnare istäcken påverkas kraftigare av den globala uppvärmningen.

Det innebär att sommartäcket, som är som minst i september, sannolikt kommer att försvinna helt redan under vår livstid.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor