Nässprej kan mildra autism

Autistiska barn som får nässprej med närhetshormonet oxytocin blir mer socialt uppmärksamma.

Publicerad
Barnen blev mer sociala när de fått nässprej med närhetshormonet oxytocin.
Bild: Istockphoto

En studie av 31 barn med autism visar att det så kallade närhetshormonet oxytocin kan lindra flera av symtomen. Barnen, som var mellan 3 och 8 år, fick ta syntetiskt oxytocin som nässprej i fem veckor. Efteråt rapporterade föräldrarna att deras barn var mer socialt uppmärksamma, bättre på att tolka sociala signaler, bättre på att kommunicera och mindre socialt nervösa. Däremot märktes ingen skillnad i de repetitiva beteenden som förknippas med autism.

Tidigare forskning har gett liknande resultat på tonåringar och vuxna med autism, men det här är den första studien som gjorts på så små barn. Enligt forskarna är det extra värdefullt, eftersom man vet att behandling av autism i tidig ålder ger bäst chanser till långsiktig förbättring.

Studien genomfördes i två led, där halva gruppen först fick oxytocin och sedan en placebosprej, medan den andra halvan fick den verkningslösa sprejen först och sedan oxytocin. Resultaten har publicerats i Molecular Psychiatry.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor