I huvudet på Sting

Så ser hjärnan ut när musiken skapas.

Publicerad
Sting sökte upp Levitin efter att ha läst hans bok This is your brain on music.
Bild: Dan Hallman / AP

När artisten Sting hade vägarna förbi Montreal på en av sina turnéer passade han på att boka en tid hos hjärnforskaren Daniel J. Levitin för att lägga sig i hans magnetkamera.

Utifrån ett specialdesignat experiment kunde Levitin se att komponerandet av en melodi ligger närmare att skriva prosa än att måla, att det är samma regioner som aktiveras när Sting lyssnar på musik som när han försöker minnas ett bekant musikstycke, samt att olika genrer aktiverar olika delar av hjärnan. Längst bort från alla andra musikstilar befinner sig muzak, en genre som Sting efter experimentet beskrev som en plåga som han helst undviker att lyssna på.

I studien, som publicerats i Neurocase, skriver Daniel J. Levitin att resultaten inte kan generaliseras till fler än just Sting, men att experimentet ändå ger en analysmodell inför framtida forskning om musik och expertis.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor