Blir det en ”Swiftquake” i Stockholm?

F&F:s Sara Peterssohn ser fram emot att gå på konsert med feministen, affärskvinnan, PR-geniet, hedersdoktorn och världsartisten Taylor Swift.

Publicerad

Taylor Swift föddes 1989 i Pennsylvania, USA, och debutalbumet släpptes 2006. Hon har vunnit flera Grammis och 2023 utsågs hon till årets person av Time Magazine. Utöver musiken är Swift känd för sitt stöd för hbtq-rättigheter och kvinnors rättigheter. Den 17, 18 och 19 maj spelar hon på Friends arena i Stockholm.
Bild: Kevin Winter / Getty images

Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

Den 5:e augusti 2023 uppmättes en mindre jord­bävning i Inglewood nära Los Angeles internationella flygplats. Men det var inte kontinentalplattornas rörelser som fått seismograferna att ge utslag. I stället var det 70 000 hoppande ”swifties” som satte jorden i rörelse.

”Swifties” kallas den amerikanska artisten och fenomenet Taylor Swifts trogna fans. Och det är inte vilken fanclub som helst.

Taylor Swift påverkar både BNP och presidentval

Ekonomer talar om Swiftonomics och Taylor-effekt och att stjärnan påverkar såväl inflation som BNP. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg bidrog till exempel fjolårets Swift-konserter i USA till att landets BNP ökade med motsvarande 44 miljarder svenska kronor.

Hennes lojala följare kan också komma att påverka höstens presidentval i USA. I förra valet gav Swift sitt stöd till Joe Biden. I september 2023 uppmanade hon sina följare på sociala medier att registrera sig som väljare – och 35 000 hörsammade henne samma dag. Den här mobiliseringen av främst unga kvinnor kan vara en dröm – eller mardröm – för de två presidentkandidaterna.

Även sportvärlden har sugits med i Taylor Swift-karusellen. Årets final i den amerikanska fotbollsligan, Super Bowl, blev det mest sedda tv-programmet någonsin i USA. Förklaringen: En av spelarna i Kansas City är Taylor Swifts pojkvän.

Swift hedersdoktor vid New York university

Inte heller den akademiska världen har kunnat motstå stjärnans dragningskraft. Flertalet college satsar på Taylor Swift-inspirerade kurser, främst inom litteratur, och när prestigefulla universitet som Stanford och Harvard sätter Taylor Swift på schemat blir kurserna fulltecknade inom sekunder.

New York university gav redan för två år sedan Taylor Swift titeln hedersdoktor inom konst och hon tog emot utmärkelsen på ett fullsatt Yankee Stadium. Ett annat exempel är forskaren Derek Hennen, som hyllat sin idol genom att namnge en nyupptäckt tusenfoting Nannaria swiftae.

I maj kommer Taylor Swift till Sverige med sin The eras tour. För tusen och åter tusen fans har det varit en lång väntan sedan hysterin vid
sommarens biljettsläpp.

Swifties spenderar halv miljard i Stockholm

Men det är inte bara swifties som ser fram emot världsstjärnans besök. Enligt Stockholms Handelskammare har Stockholm som stad oerhört mycket att vinna på att vara enda stoppet i Norden på stjärnans världsturné – swifties väntas spendera en halv miljard kronor på hotell, mat och shopping.

Från turnéorter världen över rapporteras liknande ekonomiska uppsving kring stjärnans besök. Inte undra på att Singapore betalade enorma summor för att vara det enda turnéstoppet i Sydostasien.

Det återstår att se om det blir en Swiftquake i Stockholm i maj. Jag lovar att göra mitt bästa!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor