Bob Dylan Född i USA den 24 maj 1941. Hette ursprungligen Robert Allen Zimmerman. Gav ut sitt första album (Bob Dylan) 1962.
Bild: Mario Anzuoni / Reuters / TT

LITTERATUR: ”Måste höras med musiken”

Årets Nobelpris i litteratur går till den amerikanske artisten Bob Dylan ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Detta är ett jättebra pris! säger Ronald Paul, professor i engelsk litteratur vid Göteborgs universitet. Det är spännande och kul att Svenska Akademien vågar gå utanför ramarna.

Ronald Paul ser Bob Dylan som en existentiell poet, som har protesterat hela sitt liv.

– Det finns en kärna av samhällskritik i allt han gjort, och en stark empati för de marginaliserade. Det är ett genomgående tema i hans texter och musik, tillsammans med en stark kritik av den amerikanska drömmen.

Bob Dylans rötter finns i den bohemiska beattraditionen. Han lutar sig mot denna folkliga, amerikanska hippiepoesi som var ett brott mot det amerikanska 1950-talets konformism, menar Ronald Paul.

– Sedan blev han folksångare och protestsångare. Men, han har alltid gjort något eget och unikt av allt detta. Det är texter och uttryck som fångat och uttryckt en hel generation.

Ronald Paul poängterar Bob Dylans unika sätt att sjunga, som gör att texterna verkligen måste höras tillsammans med musiken.

– Han började sjunga på ett nytt sätt, det var som ett samtal. Han har ett unikt sätt att frasera och sjunga med sin karakteristiskt nasala röst.

Vad har du själv för relation till årets pristagare?

– Jag älskar den tidiga Dylan. Protestsångerna från 1960-talet, Blowin’ in the wind och Like a rolling stone till exempel. Men framför allt min personliga favorit, Mr Tambourine man.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor