En massaker ­­för ­10 000 år sedan­

Förhistoriska skelett från vad som en gång var stranden till en lagun i nuvarande Kenya bär tecken på ond bråd död.

Publicerad
Den här skallen kommer från en man som fått ett slag i pannan av en träklubba eller något annat trubbigt föremål.
Bild: Marta Mirazon Lahr

Trubbigt våld mot skallen. Jack efter vassa föremål på huvud och nacke. En pilspets i bröstkorgen. Många tecken på våldsam kamp vittnar om att en massaker ägde rum i nuvarande Nataruk i västra Kenya för cirka 10 000 år sedan.

En grupp internationella forskare har hittat kvarlevor från minst 27 människor vid utgrävningar på platsen. Ett dussin skelett var relativt väl bevarade. Tio av dem hade tydliga märken efter våld. Fyra – inklusive en höggravid kvinna – hade sina armar i en position som tyder på att de var bundna när de dog.

Det fanns ett knivblad av den glasliknande bergarten obsidian i tinningen hos ett av skeletten. Eftersom materialet är sällsynt i trakten kan angriparna ha kommit från ett annat område, enligt forskarna.

Vad som orsakade massakern i Nataruk är oklart. Det kan ha varit en räd i syfte att stjäla matförråd och andra ägodelar från en grupp som börjat övergå till en mer bofast livsstil. Vissa forskare menar att människan i stort sett var fredlig ända tills jordbruket ledde till en folkökning och konflikter om jord och andra resurser kopplade till det bofasta livet.

Men det finns gott om belägg för våld bland jägar- och samlarsamhällen i historisk tid. Mycket talar för att massmordens historia är längre än jordbrukets. I så fall kan massakern ha varit en rutinmässig fientlig reaktion mellan två sociala grupper, skriver forskarna i tidskriften Nature.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor