Salva ger bättre sex

Publicerad

Bild: iStock

Hos flertalet män sjunker produktionen av könshormonet testosteron med stigande ålder. Nu har forskare i USA för första gången tydligt visat att en behandling som återställer testosteronhalten hos äldre har flera positiva effekter.

Sammanlagt 790 män äldre än 65 år med låg produktion av testosteron delades slumpmässigt in i två grupper. Hälften fick varje dag smörja in sig med en hormonsalva som höjer halten av testosteron i blodet till en nivå som är normal för en man mellan 19 och 40 års ålder. Den andra hälften av männen i det dubbelblinda försöket fick placebosalva.

Resultaten visade att hormontillskottet ökade de äldre männens sexuella aktivitet, vilja att ha sex och förmåga att få erektion. Dessutom upplevde de att humöret blev bättre, och de depressiva symtomen färre.

Däremot hade testosteronet ingen påtaglig effekt på männens rörlighet, enligt en rapport i tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna påpekar att det krävs större studier för att kartlägga eventuella risker med behandlingen.

 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor