Drönare släpper ner medicin

Publicerad
Drönarna navigerar till målet med hjälp av gps och släpper sedan ner paketet med fallskärm.

En flotta på 15 obemannade flygplan ska transportera och luftlandsätta viktiga läkemedel och blod till avlägsna kliniker i Rwanda. Bakom projektet står det nystartade USA-företaget Zipline, i samarbete med Rwandas regering.

De obemannade flygplanen, drönarna, har dubbla elmotorer, tre meters vingbredd och startas med katapult. De navigerar till den klinik som ska ha försändelsen med hjälp av gps. När de nått målet släpps paketet ner med fallskärm på gården utanför kliniken och sedan återvänder drönaren till sin bas för nästa uppdrag. Tidigare har liknande transporter gjorts med motorcykelbud.

Uppskattningsvis ska de 15 drönarna klara av mellan 50 och 150 leveranser per dag.

I USA har flera storföretag talat om att låta drönare sköta leveranser till vanliga hushåll. Men Ziplineprojektet visar att det snarare är i länder med stora brister i infrastrukturen som tekniken kan göra störst nytta.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor