Kannibalism inget för den hungrige

Publicerad
Näringsvärde hos en vuxen man.

Grillade benrester med bit- eller skrapmärken och uppbrutna kranier är exempel som indikerar att både vår egen art Homo sapiens och neandertalare har ägnat sig åt kannibalism. Men forskarna har länge varit osäkra på om det var ett rituellt fenomen, eller om den egna arten faktiskt utgjorde en betydande del av kosten.

Nu har en brittisk forskare vid University of Brighton räknat ut kaloriinnehållet i människans olika kroppsdelar, samt uppskattat kaloriinnehållet i en neandertalare. Dessa värden har sedan jämförts med kalorimängden i andra byten som de bägge arterna bevisligen livnärde sig på.

Inte helt oväntat visar beräkningarna att människor och neandertalare innehåller ungefär lika många kalorier som andra djur i samma storlek.

Men de båda människoarterna fångade inte sällan betydligt större djur, som mammutar, ullig noshörning och uroxar. Sådana byten ger naturligtvis mer mat eftersom de är större, men de innehåller också fler kalorier per kilo än vad människor gör.

Att äta sina artfränder tycks alltså ha varit en dålig strategi rent näringsmässigt. Det tyder på att kannibalism snarast var en rituell företeelse, menar forskaren, som har publicerat sin studie i Science.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor