Hög värme ger sämre skolresultat

Publicerad
Skolbarn i Costa Rica, ett medelinkomstland i Centralamerika där vädret kan variera stort. 
Bild: iStock

I Costa Rica presterar eleverna sämst vid de skolor som ligger i de varmaste och fuktigaste delarna av landet. Det kan finnas många faktorer som förklarar detta samband, men Laura Villalobos-Fiatt, forskare på Handelshögskolan i Göteborg, har försökt isolera värmeeffekten. Hon har visat att skolnärvaron minskar för varje grad som temperaturen stiger över 26 grader Celsius. Minskad närvaro har i sin tur ett starkt samband med sämre skolprestationer.

Studien bygger bland annat på meteorologiska observationer timme för timme i olika delar av landet. Resultaten visar även att pojkar påverkas mer än flickor av värmen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor