Nytt snabbtest visar antibiotikaresistens

Normalt tar det flera dagar att avgöra om en bakterie är resistent mot en viss typ av antibiotika. En ny metod från Uppsala kortar tiden till en halvtimme.

Publicerad
Bilden visar bakterier som fångats i de smala kanalerna på mikrochipet.
Bild: Johan Elf

Det blir vanligare med bakterier som är resistenta mot många typer av antibiotika. Ett stort problem är att det saknas snabba och enkla test för att avgöra vilket antibiotikum som biter på en viss infektion.

I vissa fall skickas patienten hem med en typ som inte visar sig fungera och får komma tillbaka och prova ett annat.

– Det leder både till en onödigt stor utskrivning av antibiotika och ett lidande för patienten som får fel medicin, säger Dan Andersson, professor i medicinsk bakteriologi vid Uppsala universitet.

Tillsammans med professor Johan Elf och doktoranden Özden Baltekina har han utvecklat en helt ny typ av test som kan göras på vårdcentralen och ger svar inom en knapp halvtimme.

– På så sätt kan patienten få rätt antibiotikum från början, säger Dan Andersson.

Forskarna visar i en artikel i den vetenskapliga tidskriften PNAS att tekniken fungerar för bakterier som orsakar urinvägsinfektion, en vanlig åkomma som står för cirka 25 procent av antibiotikaanvändningen i Sverige.

Testet bygger på ett urinprov, som sedan pumpas in i ett litet plastchip där bakterierna fångas i kanaler så smala att bakterierna precis får plats på rad. När kanalerna är fulla utsätts hälften av kanalerna för antibiotika. Sedan jämförs bakteriernas tillväxt med hjälp av en kamera kopplad till ett mikroskop.

– Det låter enkelt, men det svåra har varit att utveckla en metod som är tillräckligt känslig för att uppfatta tillväxten, säger Dan Andersson.

Analysen görs med en programvara som beräknar ett genomsnitt av hur mycket bakterierna växer. Hela analysen tar mindre än en halvtimme.

– För viss antibiotika kan det gå ännu fortare, ner till ett par minuter.

Tekniken kan också komma att användas vid till exempel sepsis (blodförgiftning) där snabb behandling med rätt medicin kan vara livsavgörande.

Genom ett nybildat företag ska forskningen bli en produkt för automatiska test vid urinvägsinfektioner. Företaget deltar också i den stora tävling som sjösattes av den brittiska regeringen, med en prissumma på drygt 100 miljoner kronor till den som utvecklar ett test som snabbt visar om någon behöver antibiotika och i så fall vilken sort (se Tävlingen som ska hejda superbakterierna, F&F 10/2014).

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor