Gardin håller träden torra

För att ta reda på vad som händer med jordens molnregnskogar när klimatet blir varmare har svenska forskare hängt upp en gigantisk plastgardin i södra Peru.

 

Publicerad
Gardinen är 40 meter bred och 30 meter hög och stänger ute den fuktiga dimman.
Bild: Dan Metcalfe

Träden i en molnregnskog är insvepta i en ständig dimma, som ger fukt åt de tjocka lager av mossor, lavar och orkidéer som lever på träden.

Sedan flera år har dock forskare över hela världen konstaterat att molnregnskogarna blir torrare. Det har att göra med ett varmare klimat, som gör att luften hinner stiga högre upp i bergen innan den kyls av och bildar moln. Dessutom förvärras molnbristen av att lägre liggande skogar avverkas, så att ingen fukt stiger upp från dessa områden.

I takt med att luften blir torrare minskar många av molnregnskogarnas unika växter och djur i antal. Men beror artminskningen på bristen på dimma – och hur avgörande är detta i så fall?

För att få svar på den frågan har Dan Metcalfe från Lunds universitet satt upp en 1 200 kvadratmeter stor plastgardin i en bergssluttning i södra Peru. Den hindrar inte regnet, men däremot dimman, som nästan enbart kommer i sidled upp genom dalgången.

Projektet har tagit flera år. Förutom den byråkratiska processen var det en stor utmaning att konstruera något som skulle hålla i en slipprig bergsbrant – och att sedan bära hela utrustningen för hand flera kilometer genom skogen.

− Nu hoppas jag att gardinen ska stå kvar under hela min livstid, helst ännu längre. Det är den första i sitt slag i världen, och den ger en unik möjlighet att studera hur skogen påverkas av den här sortens klimatförändringar, säger Dan Metcalfe.

Förhoppningsvis kommer bygget att få stå ifred för de andiska björnarna, några av molnregnskogens mest berömda invånare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor