Finns det bra vulkanvarnare?

Går det att beräkna ungefär när en vulkan kommer att få nästa utbrott? Har vulkaner ett mönster med vissa typiska intervall mellan utbrotten och vad beror det i så fall på?

/Stefan B.

Publicerad

Vulkanen Tungurahua i Equador är en aktiv så kallad stratovulkan. Kännetecknande är bland annat att de har mycket branta sidor. Det är också den typ av vulkaner som orsakar störst förödelse. Bland annat Hekla på Island och Vesuvius i Italien är stratovulkaner.
Image: Istock

I princip syftar all forskning och övervakning av vulkaner till att förstå vad som pågår i vulkanen och att förutsäga om vulkanen kommer att ha utbrott. Det finns ett flertal typiska tecken som tyder på att en vulkan kommer att ha utbrott, exempelvis jordskalv, ökad geotermisk aktivitet, en ökad mängd gaser som frisätts och att vulkanens yta kan svälla. Några av dessa tecken kan dyka upp flera månader eller år före ett utbrott. Vilka tecken det är beror på vulkanen. Anledningen är dock alltid att magma är på väg in i vulkanen. Magma lagras i magmakammare av olika storlekar och former och transporteras genom magmafyllda sprickor. Om en sådan spricka når ytan blir det ett utbrott. Innan dess kan man mäta typiska jordskalv som orsakas av att sprickan med magma växer. På Island har man 1973–2014 förutsagt 14 av 27 vulkanutbrott med hjälp av sådana jordskalv, tidigt nog för att kunna varna befolkningen.

Men det är viktigt att först ha studerat och undersökt vulkanens tidigare aktivitet. Trots att det finns generella typer av vulkaner är varje vulkan ganska individuell i sitt beteende. Vissa har utbrott regelbundet med ganska fasta intervaller. Till exempel har Hekla på Island haft utbrott ungefär vart tionde år mellan 1970 och 2000. Sedan dess har det dock inte varit något utbrott, och det återstår att se när Hekla vaknar igen.

Att hon kommer att vakna råder det ingen tvekan om, men Hekla är en av de vulkanerna som inte visar några tecken förrän strax före utbrottet. De första jordskalven före de senaste två utbrotten kom med bara cirka 80 minuters förvarning.

/Steffi Burchardt, vulkanforskare, Uppsala universitet

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor