Existentiell svindel ur siffror och tal

Publicerad

Boken Lär dig räkna till oändligheten ingår i en serie som heter Små sätt att leva stort. Den är onekligen liten, blott 46 sidor lång, men den tar sig an ett av de största ämnen man kan tänka sig. I inledningen formulerar författaren vad det är han vill förmedla: ”Oändligheten är en utväg från livets eländiga ändlighet. För dem som lyckas förstå, är oändligheten en upplevelse av transcendens.” Denna lite pompösa formulering lovar ganska mycket, och det är inte säkert att det fungerar på varje läsare – men nog finns det något i det oändliga som kan ge den som tänker på det en känsla av svindel.

I fem kapitel presenteras grunderna i att tänka på tal och oändligheter. Ett av exemplen är Hilberts hotell, där receptionisten kan ge rum åt oändligt många nya gäster även när alla rum är fullbokade.

Den läsare som redan känner till Hilberts tankeexperiment kan fortfarande tycka att det är roligt att återbesöka grunderna i detta hanterliga och aptitliga format. För den som i stället inte har smakat på särskilt mycket matematik är boken en lätttillgänglig introduktion. En passande presentbok till den som tycker om att tänka till.

Lär dig räkna till oändligheten

Marcus Du Sautoy
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor