Vad döljer sig under marken på Mars?

Publicerad
Insight landade på Mars den 26 november, klockan 21.06. All information till och från Mars ­förmedlas med cirka åtta minuters fördröjning.
Bild: NASA / JPL-Caltech

Ytan och atmosfären på Mars har utforskats med robotar och med instrument i omloppsbana. Nu ska Mars-landaren Insight undersöka det inre av Mars. Med sig har den bland annat en seismometer som ska mäta vibrationer från ”Marsbävningar” och meteoritnedslag. Ett annat instrument ska borras ner i marken och mäta temperaturen. Undersökningarna ska ge en bild av hur planeten är uppbyggd och hur den har bildats och utvecklats.

Landningen är en känslig och tekniskt utmanande del av ett uppdrag som detta, men Insight sattes ned på ytan helt enligt planen i slutet av november. Uppdraget planeras pågå i två år, vilket är lite mer än ett Mars-år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor