Varför drömmer jag att jag vaknar?

Jag drömmer ofta mardrömmar och råkar nästan alltid ut för false awakenings – jag bara drömmer att jag vaknar, och när jag försöker kasta mig och skrika kan jag inte röra mig alls. När jag till slut verkligen vaknar är jag alldeles slut! Vad beror false awakenings på, och går det att göra något för att undvika det?
/Darya

Publicerad
Läsaren drömmer ofta mardrömmar där hon vaknar och inte kan röra sig.
Bild: Getty Images

 

Svar: Mardrömmar med så kallade false awakenings är ett välkänt fenomen, men det finns inte mycket forskning på området. De är relaterade till så kallad lucid dreaming, det vill säga ett tillstånd när man är medveten om att man drömmer och har förmåga att påverka dröminnehållet. False awakenings kan också förekomma ihop med sömngångaraktigt beteende, men också med den känsla som frågeställaren beskriver av att vara förlamad (som är en del av den förlamning av positionsmuskler som karakteriserar REM-sömn).

Vad gäller utlösande faktorer vet man mycket litet, men stress och oregelbundna sovtider förekommer ofta. Etablerad behandling saknas men det finns terapeutiska metoder där man försöker påverka dröminnehållet.

/Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet


Har du en fråga till redaktionen? Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor