Varför blir blöta kläder mörkare?

Vatten är ju genomskinligt. Varför blir då många saker mycket mörkare när de är blöta? Till exempel vattenfläckar på kläder eller blöt asfalt?

/Stina

Publicerad
Det är inte vattnets färg utan dess effekt på hur mycket ljus som reflekteras som gör att blöta kläder ser mörkare ut.
Bild: Getty images

Svar: Vatten är genomskinligt för att det inte absorberar ljus i den synliga regionen av ljusspektrumet, som vi människor kan se. För att förstå varför vissa saker trots det blir mörkare när de blir blöta behöver vi tänka på vad som händer när ljus träffar någonting: Ljuset kan antingen reflekteras eller åka längre in i materialet. Det är just hur mycket ljus som reflekteras som förändras när något blir blött. Detta påverkar materialets utseende för oss, eftersom det är det reflekterade ljuset som vi ser.

Ljusets hastighet är lägre i vatten än i luft. Vi säger att vatten har ett högre brytningsindex än luften. Denna skillnad ligger bakom fenomenet refraktion, som till exempel gör att en sked i ett glas vatten ser ut som om den böjs under ytan. Men skillnaden i brytningsindex mellan luften och ett föremål påverkar även hur mycket ljus som reflekteras när ljuset träffar föremålets yta. När tyg (eller något annat poröst) blir blött, så ändras tygets brytningsindex på grund av vattnet. Detta gör att mindre ljus reflekteras och mer ljus åker längre in i tyget. Eftersom mindre ljus reflekteras och når dina ögon, så ser tyget mörkare ut.

Det är med andra ord inte vattnets färg utan dess effekt på hur mycket ljus som reflekteras, som gör att blöta saker kan se mörkare ut.

/Felix Ho, docent vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor