Månlandares avgaser blir kvar på månen

En enda månlandare ger avgaser som sprider sig kring hela månen. Det kan försvåra studierna av naturligt förekommande is i kratrarna vid månens poler.

Publicerad

Så här skulle det kunna se ut när framtidens månfarkost går in för landning. Det amerikanska programmet Artemis syftar till att ta människor tillbaka till månen inom några år.
Bild: Nasa

När en farkost landar på månen använder den sig av bromsraketer som blåser ut vatten och andra flyktiga ämnen. Månen har ingen atmosfär, där är lika glest mellan gaspartiklarna som det är omkring den internationella rymdstationen ISS, och därför sprids avgaserna kring hela månen.

En amerikansk forskargrupp simulerade vad som händer med vattnet i avgaserna från en mindre månlandare som tar mark nära en av månens poler. Resultatet blev att det mesta av de drygt 40 kilo vatten som släpps ut inom några veckor bryts upp i väte och syre. Men mer än en tiondel av vattenångan fångas i skuggiga kratrar där vattnet blir kvar som is. Det mesta av detta hamnar vid den närmaste polen, men en mindre del tar sig ända till den motsatta polen.

De nuvarande ambitiösa planerna för månutforskning kommer att leda till många fler landningar under kommande år. Forskarna menar därför att detta är något att tänka på för dem som vill undersöka sammansättningen av och ursprunget till det naturligt förekommande vattnet på månen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor