Skorpioner är nattaktiva och svåra att studera men med en särskild lampa kan man följa deras passionerade kärleksliv i grönskimrande ljus.
Bild: Getty images

Skorpioner är mästare på kärlek

Med en våldsamt skakande timslång dans uppvaktar skorpionhannen sin utvalda hona. Om hon samtycker tar de varandras klor och fortsätter dansen tillsammans. Bara döden kan skilja dem åt.

I det gamla Egypten var äktenskapets beskyddargudinna en skorpion. Ett spindeldjur med hårt skal och dödligt gift som den inte tvekar att använda mot sina artfränder. Men också en mästare på kärlek, enligt Julio Ferrer-Mariné, forskarassistent på Naturhistoriska riksmuseet och expert på skorpioner. Han har studerat dem i över 40 år.

– Det började med att jag blev nyfiken på varför egyptierna valde en sådan kärleksgud. Ingen kunde svara mig så det enda sättet att ta reda på det var att skaffa några och börja studera dem. Sedan förstod jag.

Skorpioner trogna till döden

Julio Ferrer-Mariné berättar att skorpioner är oerhört selektiva när de bedömer sin partner. De har åtta mycket skarpa ögon och enorm känsel. Om en skorpion-hanne tycker att en hona verkar intressant börjar han en våldsamt skakande dans, som kan pågå i timmar, inför henne. Om han inte blir avvisad tar han sedan tag i hennes klor och de påbörjar en mycket invecklad och långdragen dans tillsammans. När valet till sist är gjort förblir de monogama intill döden.

– Jag hade ett par där honan dog och några veckor senare släppte jag ner en ny hona av samma art. Hannen hade alltid varit väldigt fredlig men han rusade direkt fram och stack henne till döds.

Kärleken och döden ligger nära varandra i skorpionernas värld. De farligaste bär på ett gift som kan döda 120 000 möss med en enda droppe, och Julio Ferrer-Mariné tror att de gör sina val så noggrant eftersom de vet om att en konflikt i relationen kan förgöra dem.

De små håriga klorna som sitter innanför de stora använder skorpionerna för att pussa sin partner, förklarar Julio Ferrer-Mariné. Han tar hand om en samling med några tusen döda skorpioner som förvaras i Naturhistoriska riksmuseets källare.
Bild: Marcus Elmerstad

– Det är samma med oss människor – det var kanske det som egyptierna tyckte att vi skulle lära oss.

Skorpioner kan bli minst tolv år gamla och lever enstöriga liv innan de hittar kärleken. Under dagtid ligger de och vilar under stenar, men aldrig mer än en under samma sten om de inte är ett par. Då ligger hannen alltid ovanpå honan.

Skorpioner aktiva på natten

Eftersom de bara är aktiva nattetid kan de vara svåra att studera. Själva ser de varandra i mörkret tack vare ett fluorescerande ämne i skalet. Med en särskild lampa som reflekterar detta ämne kan Julio Ferrer-Mariné studera dem.

– Man kan sitta i timmar och se på hur de rör sig, helt grönskimrande genom det svarta. Det är väldigt vackert.

Tull och polis skickar skorpionerna

När tullen eller polisen hittar skorpioner brukar de skicka dem till Julio Ferrer-Mariné. Just nu har han dock inga levande djur, utan bara några tusen döda i spritburkar som förvaras i Naturhistoriska riksmuseets källare. En av dem har ett svart märke på stjärten efter en fraktur. Julio Ferrer-Mariné berättar att den var bruten men att han lagade den med lim och toalettpapper. Kanske världens första skorpionoperation. Den levde i flera år och hamnade i sprit efter en naturlig död.

Stjärten som lagades med lim och toalettpapper.
Bild: Marcus Elmerstad

Julio Ferrer-Mariné plockar upp en kejsarskorpion ur samlingen för att visa närmare. Den är omkring en decimeter lång och munnen består av ett par håriga små klor som sitter innanför de stora klorna.

– De använder dem för att pussa sin partner.

Skorpionungar kan äta upp sin mor

Han fortsätter beskriva vilka kärleksfulla varelser de är. Honorna bär omkring sina ungar på ryggen och delar all mat i små portioner åt dem.

– Fast när de kommer ner från ryggen händer det att hon äter upp barnen, säger han i nästa andetag.

Och om ungarna lyckas hitta en svag punkt i moderns skal börjar de äta upp henne uppifrån.

– Ja, det är klart, de är kannibaler. Ingenting är enkelt i naturen!

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor