Klimatmålen snart utom räckhåll

Om vi ska klara att hålla klimatförändringarna i schack måste utsläppen av växthusgaser halveras under perioden 2010–2030. Nu startar alltså andra halvlek och en ny summering visar att ansträngningarna måste fyrdubblas om målet ska nås.

Publicerad
Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.
Bild: Getty images

Målsättningen med det så kallade Parisavtalet är att den globala uppvärmningen ska hållas under 2 grader jämfört med förindustriella nivåer. Dessutom ska länderna som står bakom avtalet sträva efter att begränsa temperaturökningarna till 1,5 grader, under detta århundrande.

Enligt FN: klimatpanels beräkningar (Rapport SR15) måste utsläppen av växthusgaser minska med 45 procent under perioden 2010–2030 om det ska vara möjligt att klara 1,5-gradersmålet. Vi är halvvägs genom den perioden nu. I en kommentar publicerad i Nature summerar ett internationellt forskarteam utvecklingen så här långt. Det är ganska dyster läsning.

För att ligga i fas med 1,5-gradersmålet borde utsläppen ha minskat med ungefär 2 procent per år under förra decenniet, menar forskarna. I stället ökade utsläppen. Om vi nu ska klara 1,5-gradersmålet måste utsläppen minska med närmare 8 procent per år under det kommande decenniet. Vi måste alltså fyrdubbla ansträngningarna.

Men inga drastiska åtgärder är inom synhåll. Varken Kina, USA eller Ryssland beräknas minska sina utsläpp fram till 2030. Dessa nationer ligger på första, andra och femte plats i utsläppsligan. EU, som innehar tredjeplatsen, beräknas minska sina utsläpp fram till 2030. Indien (4:e plats) beräknas också minska sina utsläpp medan Indonesien (6:e plats) och Brasilien (7:e plats) sannolikt kommer att öka utsläppen.  

Forskarnas beräkningar är baserade på Emissions gap reports, årliga rapporter som ges ut av FN:s miljöprogram (UNEP).

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor