It-jätte stoppar ansiktsigenkänning

Det amerikanska it-företaget IBM slutar att sälja och utveckla teknik för ansiktsigenkänning med motiveringen att tekniken kan användas på ett sätt som strider mot företagets värderingar.

Publicerad

Beslutet om att stoppa försäljning och utveckling av system för ansiktsigenkänning kommer efter de omfattande protesterna i USA mot mordet på George Floyd. I ett brev till kongressen skriver IBM:s vd att företaget är emot användning av teknik som kan användas för: ”massövervakning, ras-profilering, brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och friheter som inte är förenliga med våra värderingar.”

Enligt flera forskningsrapporter, bland annat vid amerikanska MIT, har systemen svårare att känna igen färgade personer jämfört med vita personer.

I december förra året kom det amerikanska standardiseringsinstitutet, NIST, fram till samma slutsats efter att ha testat närmare 200 system för ansiktsigenkänning.

På grund av hot mot den personliga integriteten har flera delstater i USA, däribland Kalifornien, förbjudit polisen att använda ansiktsigenkänning till exempel i de kameror de bär på kroppen.

Förslag om lagändring i Sverige

Ansiktsigenkänning används av den svenska polisen för att matcha bilder på misstänkta mot bilder i signalementsregistret. Ett pilotprojekt vid Skavsta flygplats, där polisen vill matcha bilder på resenärer mot resehandlingar, fick dock nej eftersom det krävde en ändring av utlänningsdatalagen.

Ett förslag om en lagändring kom i förra veckan. Om det går igenom kan övervakningen på Skavsta kunna komma i gång under nästa år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor