Choklad först, sen kemi

Publicerad

När ett experiment misslyckas efter timmar av möda kan det vara klokt att äta en kexchoklad. Sen kan man börja om med sitt experiment. Det är en av lärdomarna som kemiprofessorn Ulf Ellervik förmedlar i den här behändiga lilla boken Förundran – om vetenskapens små njutningar.

Inspiration har han hämtat från den franske författaren Philippe Delerms bästsäljare Den första klunken öl och andra små njutningar. Likt Delerm jagar Ellervik dopaminkickar, men avgränsande till forskarsfären och väl medveten om den tillvänjningseffekt som hjärnans belöningssystem har utrustat oss med. Således är det många första gången – första labbet i föräldrahemmets källare, första dagen på Kemicentrum i Lund, disputationen, första dagen som postdok i Kalifornien (strandsatt utan packning men under den bekymmerslösa kaliforniska solen), och så vidare …

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag

Som läsare njuter jag med Ulf Ellervik och smittas av den nyfikenhet och kärlek till dedikerat arbete som han förmedlar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor