Världens minsta reptil?

En nyupptäckt kameleont kan vara världens minsta reptil. Hannen är endast 22 millimeter lång, men har oväntat stora könsorgan.

Publicerad
Hanne av Brookesia nana. Kroppslängden är 13 millimeter, totallängden (från nos till svanstipp) är 22 millimeter.
Bild: Sci Rep 11, 2522 (2021).doi:10.1038/s41598-020-80955-1

Den nyupptäckta kameleonten, som har döpts till Brookesia nana, lever i en bergsskog i norra Madagaskar. Honan är cirka 30 millimeter lång från nos till svansspets medan hannen endast är drygt 20 millimeter lång. Men hannens könsorgan är förhållandevis stort, dess längd motsvarar nästan en femtedel av kroppslängden. Det är troligtvis en anpassning som krävs för att hannen ska kunna para sig med honan – som ju är avsevärt större än hannen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Släktet Brookesia innehåller drygt tio miniatyrarter. Det finns ingen förklaring till varför just detta släkte har givit upphov till så många småvuxna kameleonter. Men det verkar finnas åtminstone en fördel med att vara liten. Kameleonter fångar sina byten med tungan och ju mindre kameleonten är, desto snabbare och längre (i förhållande till kroppslängden) kan den skicka iväg tungan, se filmen.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor