Geologi som äventyrshistoria

Publicerad

Bild: Paul Stuart

Vi människor lever på en planet. Det borde vara uppenbart, men ofta är det uppenbara osynligt tills någon pekar ut det. Lewis Dartnell lyckas verkligen med detta i sin bok Ursprung. Hur människan utvecklades som art, vad vi kom att äta och bygga av och vilka verktyg vi har utvecklat – allt formas av planetens förutsättningar. Geografin är byggd på geologi, kemi och klimatsystem. Plattektonikens långsamma fösande av jordskorpans plattor ger upphov till bergskedjor och lågländer, och ändrar atmosfärens och havens cirkulation – och därmed historiens gång. Jag får en förnyad respekt för vad små klimatskiftningar kan innebära i känsliga områden, och förbluffas av hur händelser för över 66 miljoner år sedan kan avläsas i den geografiska fördelningen av valresultaten i USA.

Boken har jämförts med både Vete, vapen och virus av Jared Diamond och Sapiens av Yuval Noah Harari, som båda tar sig an de stora dragen i mänsklighetens historia. I Ursprung får vi en annan infallsvinkel, med utgångspunkt från de fysiska förutsättningarna för allt som sedan utspelas på jord- och havsytan.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Ursprung: Hur jorden formade oss

Lewis Dartnell
Volante

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor