I genteknikens hetluft

Publicerad

Bild: Tomas Krist

Efter hyllade biografier om bland andra Apples grundare Steve Jobs och universalgeniet Leonardo da Vinci tar sig den amerikanska författaren Walter Isaacson an gentekniken. Huvudperson i den nya biografin, The code breaker, är Jennifer Doudna, en av forskarna bakom gensaxen crispr. Valet är vältajmat. Boken hamnar mitt i den genetiska hetluften. Efter den spännande jakten på att förstå gensaxens mekanismer – bara det en bladvändare – dras Jennifer Doudna in i en infekterad patentstrid. Hon bevittnar hur gensaxen används, mot alla etiska principer, för att förändra mänskliga embryon och tar emot 2020 års Nobelpris i kemi tillsammans med Emmanuelle Charpentier. Mitt i alltihop bryter pandemin ut och Jennifer Doudna styr om forskningen på sitt labb mot att utveckla såväl diagnostik som bot mot covid-19.

Walter Isaacson fångar forskningen medan den pågår, med såväl fruktbara samarbeten som hätsk konkurrens.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

The code breaker

Walter Isaacson
Simon & Schuster

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor