I genteknikens hetluft

Publicerad

Bild: Tomas Krist

Efter hyllade biografier om bland andra Apples grundare Steve Jobs och universalgeniet Leonardo da Vinci tar sig den amerikanska författaren Walter Isaacson an gentekniken. Huvudperson i den nya biografin, The code breaker, är Jennifer Doudna, en av forskarna bakom gensaxen crispr. Valet är vältajmat. Boken hamnar mitt i den genetiska hetluften. Efter den spännande jakten på att förstå gensaxens mekanismer – bara det en bladvändare – dras Jennifer Doudna in i en infekterad patentstrid. Hon bevittnar hur gensaxen används, mot alla etiska principer, för att förändra mänskliga embryon och tar emot 2020 års Nobelpris i kemi tillsammans med Emmanuelle Charpentier. Mitt i alltihop bryter pandemin ut och Jennifer Doudna styr om forskningen på sitt labb mot att utveckla såväl diagnostik som bot mot covid-19.

Walter Isaacson fångar forskningen medan den pågår, med såväl fruktbara samarbeten som hätsk konkurrens.

F&F Evenemang:

En kväll om livet efter digitaliseringen

En tankeväckande och lärorik kväll med teknikhistorikern Nina Wormbs, sociologen Malin Åkerström, filosofen Hans Ruin och litteraturvetaren Jesper Olsson. 25 januari på Playhouse Teater i Stockholm.

Läs mer och boka

The code breaker

Walter Isaacson
Simon & Schuster

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor