Snabb nät-kbt effektiv efter övergrepp

Personer som mår dåligt efter en traumatisk upplevelse kan bli hjälpta av en ny, kort internetbehandling baserad på kognitiv beteendeterapi, kbt. Det visar svenska forskare.

Text Oskar Alex
Publicerad

De flesta deltagarna i studien var kvinnor, och det vanligaste traumat var våldtäkt följt av våld i en nära relation.
Bild: Getty images

Efter ett trauma är det vanligt att dras med påträngande minnen och flashbacks. Nu visar en svensk studie att en kort internetbehandling nära inpå den traumatiska upplevelsen kan ge god effekt mot sådana symtom, både på kort och lång sikt, jämfört med att inte få någon behandling alls.

Målet är att hjälpa personer innan de utvecklar posttraumatiskt stressyndrom, ptsd, berättar Maria Bragesjö, som doktorerar i psykologi vid Karolinska Institutet och är studiens försteförfattare.

– Snittiden från att vara med om en traumatisk händelse till att få behandling för ptsd är annars omkring 10 till 12 år. Förutom lidandet under de åren har man dessutom ofta hunnit utveckla andra problem, som ångest och nedstämdhet.

Att det går så lång tid från trauma till behandling har flera orsaker, enligt Maria Bragesjö. Bland annat är vården dålig på att screena efter ptsd och personer som varit med om ett trauma är ofta ovilliga att prata om det – och kanske heller inte gör kopplingen mellan traumat och måendet.

Delades upp slumpmässigt

Totalt deltog 33 personer i studien. Nästan alla var kvinnor, och samtliga hade varit med om ett trauma under de senaste två månaderna – i första hand våldtäkt eller våld i en nära relation.

Hälften slumpades till den nya tre veckor långa behandlingen, som bygger på en variant av kbt där man gradvis exponerar sig för tankar och minnen kopplade till traumat (prolonged exposure).

Deltagarna utgick från instruktioner på en webbplattform och förväntades jobba med materialet omkring sex timmar i veckan, på egen hand. De kunde dock chatta med behandlarna vid behov.

En fördel med nätterapi är att behandlingen blir tillgänglig för fler – till exempel spelar det ingen roll var i Sverige man bor. Utmaningen är att tröskeln för att hoppa av blir lägre. I den nya studien fullföljde dock över 80 procent av deltagarna programmet.

– Vi tror att behandlarstödet var väldigt viktigt på den punkten, bland annat då vi kunde höra av oss till personer som inte hade loggat in på några dagar. Vi genomförde även små quiz för att fånga upp och hjälpa de som inte hade tagit till sig informationen i de olika momenten, säger Maria Bragesjö.

För att bli säkrare på sina resultat har forskarna genomfört en studie med samma upplägg, men med drygt 100 deltagare. Resultaten bekräftar fynden från den mindre studien, men det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser då artikeln ännu inte har genomgått fackgranskning.

Den ursprungliga studien är publicerad i tidskriften Internet Interventions.

Fotnot: Efter treveckorsprogrammet erbjöds behandlingen även till de deltagare som först hade slumpats till att hamna i kontrollgruppen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor