Kan vi elda sopor i vulkaner?

Vad skulle hända om vi slängde avfall i vulkaner? Skulle det leda till mer gifter i luften och omgivningen eller skulle det oskadliggöra farliga ämnen och på så sätt bli en mer miljövänlig lösning? /Lars Hammarström

Publicerad
vulkanutbrott

Efter att ha varit lugn i 6 000 år började lavan välla ur vulkanen Fagradalsfjall på Island i mars 2021.
Bild: Getty images

Svar av Steffi Burchardt, vulkanolog, Uppsala universitet

Tack för en intressant fråga som jag funde­rade på när jag nyligen besökte det pågående vulkan­utbrottet på Island och vandrade längs det varma lavaflödet. Lavan är ungefär 1200 grader när den väller ur kratern och lär redan ha slukat över hundra drönare som flugit över vulkanen Fagradalsfjall. Skulle lavan även kunna sluka avfall i stor skala?

Energin i den heta lavan räcker förvisso för att elda upp många ton sopor, men det finns andra problem. När avfall förbränns i värmekraftverk övervakas processen och förbränningsprodukterna noggrant, och farliga ämnen filtreras bort ur röken. Vissa gifter oskadliggörs visserligen i den intensiva hettan, men andra består. Det bildas också nya giftiga ämnen, till exempel dioxiner, vid förbränning. Avfallsförbränning på ytan av flytande lava vore därför inte en bra lösning.

Skulle man istället kunna få lavan att sluka avfallet så att det blir helt inkapslat när lavan stelnar? Kanske, men inte på ett miljösäkert sätt. Som bergart är lava vanligtvis mycket porös och innehåller många sprickor. Det gör att regnvatten kan sippra igenom och laka ut farliga ämnen i avfallet som skulle kunna leda till förgiftning av grundvattnet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor