Knarktragedi blir stor läsning

Publicerad

Bild: Phil Montgomery

Den började med ökad förskrivning av smärtstillande mediciner i USA på 1990-talet. Sedan dess har omkring en halv miljon amerikaner dött av opioider, alltså morfin och liknande starkt beroendeframkallande ämnen. 

Krisen är omskriven. En sökning på ”opioid crisis” hos näthandeln Amazon ger 482 träffar på böcker. Utan att ha läst dem alla skulle jag tippa att Smärtans imperium hör till de bästa. Författaren är en strålande stilist, tidigare reporter på tidningen The New Yorker. Hans bok följer familjen Sackler under tre generationer. 

Dynastin vinner aktning genom generösa donationer till universitet och konstmuseer i USA och runt om i världen – tills det står klart att pengarna kommer från familjens oetiska marknadsföring av Oxycontin, en medicin som spelade en avgörande roll för att utlösa hela krisen.

Girighet, korruption och rättsprocesser om miljardbelopp är viktiga ingredienser i berättelsen. Den innehåller också lite läkemedelsforskning. Men den stora behållningen är att få upp ögonen för strukturerna i det amerikanska samhället som gjorde krisen möjlig. Den insikten ger ett visst hopp om att vi i vår del av världen även fortsättningsvis kommer att klara oss undan en tragisk och helt onödig knarktsunami.

Smärtans imperium

Patrick Radden Keefe
Albert Bonniers förlag

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor