Språk öppnar tanken

Publicerad

Bild: Jonas Tetzlaff

Språket påverkar hur vi uppfattar världen. Vi är till exempel bättre på att memorera föremål om vi har exakta ord för dem. Eftersom världens språk är olika kan vi därmed tänka på lite olika sätt beroende på språkens konstruktion och vokabulär. Det här är ett av de ämnen som Sverker Johansson resonerar kring i På vandring i språkens fotspår och han lägger fram ett fint argument för att lära sig nya språk: de öppnar nya tankekanaler hos användaren. Och när ett språk dör ut stängs dessa unika kanaler. ”Vilka tankar kommer aldrig att tänkas mer därför att det språk som bäst uttryckte de tankarna inte längre finns?”

Sverker Johansson är en före detta fysiker, mest känd för att ha skapat datorprogrammet bakom 80 procent av Wikipedias artiklar, som tagit en magisterexamen i lingvistik och nu skriver populärvetenskapliga böcker om språk. Hans nya bok handlar om de olika språkfamiljernas spridning, om hur olika språk är uppbyggda och om hur det kan gå till när språk föds. Sverker Johansson skildrar också tvärvetenskapliga mötespunkter. Forskningssamarbeten mellan arkeologer, lingvister och genetiker bidrar till nya rön om exempelvis indoeuropéernas expansiva spridning, vilket beskrevs i F&F 3/2022.

Sverker Johansson skriver med ohöljd entusiasm inför sitt ämne. Entusiasmen smittar inte av sig på läsaren inför varje tabell med ord på olika språk, men tillräckligt ofta för att väcka en språkintresserad persons nyfikenhet. Och man kan med fördel plocka sina egna russin ur boken – den kräver inte läsning från pärm till pärm.

På vandring i språkens fotspår

Sverker Johansson
Natur & Kultur

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor