Vad vill du göra med pengarna?

Publicerad

Vad tycker du om Forskning & Framsteg? Mejla mig och delta i vår läsarenkät!
Bild: Martin Stenmark

Tänk dig 44 miljarder dollar. Det är vad entreprenören Elon Musk är beredd att betala för den sociala nätverkstjänsten Twitter. På Forskning & Framstegs kunskapskryssning i början av maj utvecklades summan till ett slags index för hur mycket forskning som man kan få för pengarna. Först ut var biologen Alexandre Antonelli, som jämförde med vad summan skulle kunna bekosta för att bromsa minskningen av biologisk mångfald.

Efter det dök summan upp då och då under kryssningens före­läsningar, som handlade om allt från biodiversitet till framtidens rymdteleskop, från indoeuropeisk språkhistoria till folkviljans väsen och postakut covid-19-syndrom – en tickande folkhälsobomb av symtom som många covid-patienter dras med långt efter infektionens akuta fas.

Ja, vad får man för 44 miljarder dollar? Det motsvarar i skrivande stund över 430 miljarder svenska kronor. I Vetenskapsrådets senaste Forskningsbarometer läser jag att de totala utgifterna för Sveriges forskning och utveckling, FoU, uppgick till 171 miljarder kronor år 2019. Där ingår både satsningar från det privata näringslivet (72 procent av summan), högskolor och universitet (24 procent) och övrig offentlig sektor (knappt 5 procent). Då ligger Sverige ändå på internationell fjärdeplats för hur stor andel av bnp som läggs på forskning och utveckling.

Hade Elon Musk velat satsa på svensk forskning i stället för på Twitter hade han mer än tredubblat Sveriges FoU-sektor!

I Forskning & Framsteg 5/2022 skriver vi om en rad projekt som säkert gärna skulle ta emot pengar från staten eller Elon Musk, som kanske kunde ägna sig åt vettigare rymdsatsningar än turism – även om han kan ges cred för att göra elbilar åtråvärda.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Vad sägs om att skynda på arbetet med de miljömål som världen misslyckats med att uppfylla de senaste 50 åren, som Anna Liljemalm skriver om? Eller snabba på utvecklingen av fusionskraft, som Anna Davour skriver om?
Vad skulle du göra med 44 miljarder dollar?

Den här artikeln har tillfogats ett förtydligande och en korrigering 6 juni 2022.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor