Tomater boostas med D-vitamin
En tomat som ger lika mycket D-vitamin som två ägg har utvecklats av brittiska forskare. Försöksodlingar planeras redan i sommar.
Grönsaker, inklusive tomater, är fattiga på D-vitamin. I tomatplantans blad finns däremot ett förstadium till det viktiga vitaminet i form av ämnet provitamin D3 (dehydrokolesterol). Normalt sett omvandlas provitamin D3 till kolesterol av ett speciellt enzym.
Med hjälp av gensaxen Crispr har forskare vid det brittiska växtforskningscentret John Innes slagit ut en gen som reglerar enzymet. Resultatet, som presenteras i Nature Plants, blev att stora mängder provitamin D3 samlades i både blad och frukt. Detta skedde utan att växten i övrigt påverkades. När tomatplantan sedan belystes med uv-ljus omvandlades ämnet till D-vitamin.
Bildas av solljus
Samma kemiska process sker i huden när D-vitamin bildas när vi vistas i solen. Vi får också i oss D-vitamin genom kosten. Fet fisk, kött och ägg är viktiga källor. I Sverige berikas även mjölk och en del andra produkter med D-vitamin för att förhindra brist, som särskilt kan uppstå på vintern.
Enligt forskarna innehåller en genförändrad tomat lika mycket D-vitamin som två ägg. Den genmodifierade tomaten skulle därmed kunna bli en ny viktig källa till D-vitamin. Enligt forskarna skulle även bladen kunna användas för att framställa ett naturligt D-vitamintillskott.
Storbritannien lättar på GMO-regler
Hittills har tomaterna odlats på labb men planen är att starta försök i fält i sommar. Vägen till grönsaksdisken är dock långt ifrån rak. I EU faller alla genförändrade grödor inom den strikta GMO-lagstiftningen som gör det mycket svårt att få tillstånd för både försök och kommersiella odlingar.
Efter Brexit har Storbritannien emellertid börjat lätta på GMO-reglerna och enligt ett nytt lagförslag ska GMO-grödor få odlas kommersiellt.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.