Genmodifierade djur – nu på tallriken

Genmanipulerade djur har för första gången sålts som mat. Det rör sig om laxar som fått en extra uppsättning tillväxtgener. 

Publicerad
Den genmodifierade atlantlaxen är mer än dubbelt så stor som sin artfrände, trots att de är lika gamla.
Bild: Paul Darrow / The New York Times

Det amerikanska företaget Aquabounty har skapat en variant av atlantlax som växer dubbelt så fort som vanliga laxar. Den är utrustad med en extra uppsättning gener för tillväxthormon, som hämtats från den närbesläktade arten kungslax.

Den genmodifierade laxen skapades redan 1989, men blev godkänd som livsmedel i USA först i slutet av 2015, och i Kanada ett halvår senare. Nu rapporterar tidskriften Nature att företaget har sålt 4,5 ton laxfilé på den kanadensiska marknaden. Det är första gången genmodifierade djur säljs som mat.

GMO-produkter behöver inte märkas, vare sig i Kanada eller USA. Det går alltså inte att veta om laxen på tallriken är genmodifierad eller ej. Det är en av orsakerna till att laxen – som av kritikerna ofta kallas Frankenfish – har blivit mycket omdebatterad. Inom EU måste all mat som innehåller GMO vara märkt.

Det är främst fiskodlare som vill ha den genmodifierade laxen. Snabbare tillväxt innebär ökad produktivitet. Naturvårdare oroar sig för att den snabbväxande laxen kan konkurrera ut vilda fiskbestånd om den hamnar i haven. Företaget som producerar de genmodifierade laxarna menar att den risken är obefintlig, eftersom endast landbaserad fiskodling är tillåten. Dessutom steriliseras alla laxar som företaget producerar. Kritiker menar dock att steriliseringsprocessen inte är helt säker – och att fiskar från odlingar förr eller senare brukar hamna i hav och sjöar.

Läs mer om bakgrunden (Genmodifierade laxar farliga i frihet, F&F 8/2013).

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor