Kan Kaspiska havet minska havshöjningen?

Kaspiska havet ligger 28 meter under världshavens nivå. Vore det möjligt att höja detta innanhav genom att leda in vatten från världshaven, och skulle det i så fall bidra meningsfullt till en långsammare höjning av världshaven? Salthalten är betydligt lägre i Kaspiska havet än i världshaven, men det kanske går att blanda havsvatten och sibiriskt flodvatten i rätt proportioner? /Hans Norebrink

Publicerad

Azerbajdzjans huvudstad Baku skulle hamna under vatten om Kaspiska havets yta steg.
Bild: Getty images

Svar av Johan Nilsson, professor i fysisk oceanografi vid meteorologiska institutionen, Stockholms universitet

Kaspiska havet är världens största inlandshav, med en yta lika stor som hela Östersjön. Dess area är cirka en tusendel av världshavets area, så om dess yta steg cirka 30 meter skulle nivån i världshavet falla med cirka 3 centimeter. Kaspiska havet ligger dock i ett större område under havsnivån, den Aralo-Kaspiska bassängen, som är 50 procent större än dess nuvarande yta.

Att fylla hela Aralo-Kaspiska havsbassängen skulle sänka havsnivån i världshavet med cirka 5 centimeter, men innebära att ett område lika stort som halva Sverige skulle läggas under vatten. Exempelvis skulle Azerbajdzjans huvudstad Baku hamna under vatten.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

I slutet av detta århundrade väntas havsnivån ha stigit med omkring en halv meter till följd av jordens uppvärmning. Det innebär att även om det vore tekniskt och politiskt möjligt att höja vattenytan i Kaspiska havet, så skulle det inte hjälpa i någon större grad.

Som frågeställaren påpekar är Kaspiska havet dessutom bräckt med en salthalt på 10 promille, medan salthalten i världshavet är cirka 35 promille. För att bevara Kaspiska havets nuvarande salthalt när dess yta höjs behöver det tillförda havsvattnet därför spädas med ungefär två liter färskvatten för varje liter havsvatten. Detta skulle reducera den uppnådda minskningen av havsnivån med cirka två tredjedelar.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor