Lämnas den gamla njuren i kroppen?

Jag vet att medfödda njurar normalt lämnas kvar i kroppen när man får en ny njure. Men på en podd nyligen hörde jag en njurläkare berätta att även transplanterade njurar lämnas kvar när dessa tjänat ut och behöver ersättas. Hur kommer det sig? Innebär det inte en risk att samla på sig fler transplanerade organ än nödvändigt i kroppen? /Anders

Publicerad

Medfödda njurar lämnas oftast kvar i kroppen vid njurtransplantation. Men vad händer när en transplanterad njure behöver ersättas?
Bild: Getty images

Svar av: Michael Olausson, professor i transplantationskirurgi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vid njurtransplantation får normalt patientens egna njurar sitta kvar, precis som frågeställaren skriver. Ingreppet görs vanligen inte där de sitter – den nya njuren brukar placeras lägre, ovanför ljumsken. Skulle de medfödda njurarna orsaka någon form av problem, till exempel för att de bär på en infektion, ska de naturligtvis avlägsnas.

När patienten väl transplanterats händer det att den transplanterade njuren slutar fungera. Det stämmer att man då ibland kan låta en donerad njure som slutat fungera sitta kvar. Patienten ställs normalt i kö för ny transplantation och kan under väntetiden sluta ta medicin som hindrar avstötning. Om hen gör det kommer den transplanterade njuren att förtvina. I dag diskuteras om det är bra eller dåligt att låta detta ske – vissa menar att det finns en risk att patienten utvecklar antikroppar som senare kan vara till nackdel. Om patienten inte gör uppehåll i medicineringen kommer den första transplanterade njuren finnas kvar och patienten kommer då efter ny transplantation ha två donerade njurar, varav en fungerande. Det ska emellertid påpekas att detta inte är särskilt vanligt. De allra flesta njurtransplanterade har enbart en donerad njure.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Att bära på organ från flera donatorer med olika genetik är dock i sig inte ett problem. Tvärtom tycker vi oss se mindre risk för avstötningsproblem hos patienter med fler transplanterade organ. Orsaken till detta är inte känd men man kan tänka sig att den ökade förekomsten av kroppsfrämmande ämnen underlättar att det uppstår en balans där värdens immunförsvar accepterar transplantaten.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor