Hur kan vatten lindra smärtan?

Jag har aldrig hört sterila kvaddlar – sprutor med sterilt vatten – nämnas som smärtlindring i något annat sammanhang än förlossningsvård. Vad har denna form av smärtlindring för historia och hur fungerar det? /Elisabeth

Publicerad

Sterila kvaddlar är sprutor med sterilt vatten som ges i huden.
Bild: Getty images

Svar av Torsten Gordh, professor emeritus i klinisk smärtforskning, Uppsala universitet
Under förlossningsarbetet har kvinnan i tidigt skede ofta en besvärande smärta som känns neråt ryggslutet. Om man sprutar in cirka en halv milliliter vanligt vatten (steriliserat) alldeles under huden i ländryggen på några ställen, lindras ofta denna smärta märkbart under cirka en dryg timme. Det upplevs ofta som en lättnad.

Metoden blev ganska populär under 1970- och 80-talen och kom att användas på många förlossningskliniker. Den prövades även vid andra typer av smärttillstånd, till exempel njurstensanfall och vissa typer av ryggsmärta. I dag finns cirka 70 vetenskapliga publikationer som beskriver metodens användning.

Men, hur kan injektion av vanligt vatten ha en smärtlindrande effekt?

Jo, det har sin rot i gammal folkmedicin, och observationen att en smärta på ett ställe i kroppen kan ”trängas undan” av en annan smärta på ett annat ställe. Till exempel prövade man i forna tider att lindra tandvärk genom att trycka hårt i handen mellan tummen och pekfingret, eller till och med att bränna med mossa där. Den nya smärtan fick tandvärken att upplevas mindre plågsam. Förklaringen är att vår hjärna har en finurlig funktion, så att en smärta från ett ställe kan aktivera ett system som minskar centrala nervsystemets aktivering av smärtsignaler från kroppen i övrigt. Det är svårt för vår hjärna att hantera och tolka två olika smärtor från olika delar av kroppen på en gång. Därför upplevs en smärtlindring.

Injektion av sterilt vatten är smärtsamt. Det känns ungefär som att bli stucken av en geting varje gång vattnet sprutas in. Smärtan uppstår då vatten inte innehåller några salter (om man i stället använder fysiologisk koksaltlösning uppstår inte samma retning av smärtfibrerna i huden). Den initiala smärtan klingar av efter några minuter, men ”smärtförsvaret” som det utlöst har viss kvardröjande effekt och förlossningssmärtan känns då mindre. När förlossningen fortskrider blir smärtorna ofta svårare, och då brukar det inte längre fungera med vatteninjektioner som smärtlindring.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Metoden är skonsam för mor och barn, har inga biverkningar och kan, rätt använd, minska behovet av andra smärtlindrande insatser i detta tidiga förlossningsskede, då man helst inte vill ge exempelvis morfinpreparat eller lustgas.

Smärtbehandling med elektrisk stimulering i ländryggen, Tens, är ungefär lika effektivt som sterilt vatten-metoden, men lindrar troligen via en annan neurofysiologisk mekanism.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor