Till förpackningens försvar

Det är dags att se förpackningen som en hjälte i stället för klimatbov, menar Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Publicerad

Helén Williams har skrivit boken Stoppa matsvinnet! En förpackad lösning tillsammans med Fredrik Wikström.
Bild: Linn Malmén

5 frågor till Helén Williams som tillsammans med Fredrik Wikström har skrivit Stoppa matsvinnet! En förpackad lösning om hur rätt förpackning kan minska matsvinnet.

1 | Varför är det viktigt att slänga mindre mat?
– En tredjedel av all producerad mat slängs så det är inga små mängder vi pratar om. Eftersom det går åt mycket energi och kemikalier för att framställa, paketera och transportera maten så har matsvinnet en stor klimatpåverkan. Dessutom avverkas mycket skog globalt för att få mer jordbruksmark. Så det gäller att vi äter upp den mat vi använt så mycket pengar och resurser för att få fram. 

2 | Utan förpackningar skulle matsvinnet öka dramatiskt skriver ni i boken. Vad gör förpackningar för nytta?
– Mat är organiskt, levande material där det sker naturliga nedbrytningsprocesser som påskyndas av syre. Därför behöver man innesluta maten för att förhindra att den förstörs. Olika livsmedel är olika känsliga. En köttbit håller inte särskilt länge utan skydd.  Temperaturen är också jätteviktig och kylkedjor saktar ner nedbrytningsprocesserna. 

3| Många retar sig på matförpackningar som plasten runt gurkan, men ni menar att förpackningarna oförtjänt hamnat i klimatskamvrån. Varför?
– När vi pratar om kretsloppssamhället har det blivit ett väldigt fokus på förpackningar, hur vi ska ta hand om dem och återvinna dem när de är tömda. Många konsumenter glömmer bort förpackningarnas funktion som ett skydd som gör att maten håller längre så att vi kan äta mer av den mat vi köper.

– Just mot plast på gurka har det funnits en stark opinion, men när en större livsmedelskedja i Tyskland testade att ta bort plasten gick gurk­försäljningen ner och svinnet ökade eftersom gurkorna snabbt förlorade vatten och blev skrynk­liga och mjuka och därför ratades. Och att slänga gurkan, som kanske odlats i växthus och transporterats långa sträckor, har större klimatpåverkan än plastfilmen.

4 | Men det finns väl även onödiga matförpackningar?
– Ja, förpackningar som skyddar sådant vi inte behöver tycker jag att man kan ifrågasätta, som PET-flaskor för vatten och läsk. I ett land som i Sverige, där vi har så bra dricksvatten, är det inte miljömässigt hållbart att använda enorma mängder plast för vatten som fraktas runt på lastbilar.

– Den gamla tegelstensförpackningen för mjölk och fil var också bättre ur klimatsynpunkt eftersom den gick att stapla och tog liten plats under transporten. De nya med takås och skruvlock i plast kräver mer energi vid produktion och transport och locken försvårar återvinningen. Å andra sidan finns det många konsumenter som har reducerad styrka i händerna och då är plastlocken kanske enklare att få upp, så det är komplext att designa bra förpackningar.

5 | Vilka är dina bästa tips för att minska matsvinnet?
– Köp hem lagom stora förpackningar. Även om det är billigare per kilo med storpack så fråga dig när du står där i affären om du verkligen kommer att äta upp allt. Det blir dyrt för både plånboken och miljön om en del måste slängas. Bröd är ett exempel där svinnet är stort. Alternativet är att packa om och frysa in men då behövs fler plastpåsar som också har en miljöpåverkan.

– Det andra är att lukta och smaka och inte bara titta på bäst före-datumet. Det anger hur länge kvaliteten är lika hög som när varan var nyproducerad, men mycket går bra att äta även efter det.

Stoppa matsvinnet! En förpackad lösning

Fredrik Wikström & Helén Williams
Fri tanke

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor