Rekordvarmt det nya normala

Sommaren 2022 blev den varmaste som någonsin har uppmätts i Europa. Det är bara att vänja sig vid den typen av rekord, menar klimatforskare.

Publicerad

Stora delar av Europa drabbades av intensiva och långvariga värmeböljor under sommaren 2022.
Bild: Getty images

Med 1,4 grader över genomsnittet blev förra sommaren den varmaste registrerade för Europa. Globalt har de senaste åtta åren varit de varmaste som hittills uppmätts.

Det visar nya satellitsiffror från Copernicus, som är en del av EU:s rymdprogram. Klimatforskaren Mattias Hjerpe vid Linköpings universitet är inte förvånad.

– Det här är samma meddelande som vi fått och fortsätter få från FN:s klimatpanel IPCC och Meteorologiska världsorganisationen. Alla sammanställningar visar rekord. Om inte utsläppen minskar, och det gör de ju inte, kommer vi att få vänja oss vid den här typen av rubriker, säger Mattias Hjerpe.

Mattias Hjerpe
Mattias Hjerpe, klimatforskare vid Linköpings universitet.
Bild: David Brohede

Ökar allra mest i Europa

Förra året nådde de globala genomsnittliga koncentrationerna av koldioxid och metan sina högsta satellituppmätta nivåer. Temperaturerna i Europa stiger dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet och snabbare än på någon annan kontinent.

– Uppvärmningen går ungefär dubbelt så fort i den delen av världen där vi bor. I norra Sverige drabbas redan känsliga naturtyper av en enorm uppvärmningsdusch som kommer att fortsätta under resten av seklet, säger Mattias Hjerpe.

Är vi i Sverige förberedda på värmeböljor och värmestress?

– Nej, det är vi inte. Det har blivit lite bättre sedan värmeböljan 2018, men vi fortsätter att planera våra städer för kalla vintrar snarare än varma somrar. Fortfarande finns det äldreboenden och förskolor som saknar en handlingsplan, säger Mattias Hjerpe.

På sikt hoppas han att det blir vanligare att ställa om verksamheten så fort SMHI utfärdar varningar för höga temperaturer. Det kan handla om att låta barnen ägna sig mer åt vattenlek och få dem att dricka mer genom att lägga frysta bär i vattnet. På äldreboenden går det till exempel att ordna fler svalkande duschar och lägga om menyn.

I förebyggande syfte är det också bra att anlägga skuggade grönytor i norrläge som barn och äldre kan vistas vid när det är varmt.

Höga utsläpp från skogsbränder

Även Grönland och Svalbard drabbades hårt av värmen. Delar av Svalbardregionen upplevde sin varmaste uppmätta sommar med temperaturer 2,5 grader över genomsnittet. På Grönland var medeltemperaturen för september 8 grader över genomsnittet. Koldioxidutsläppen från skogsbränder i Europa var de högsta uppmätta på 15 år.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor