Jakten på åtråvärda material

Några mineral och metaller är viktigare än andra för samhället. De klassas som kritiska när det finns risk för brist – här lyfter vi fram några av dem.

Publicerad
borrar i marken, stora grå högar med sand/sten

Störst reservar av litium finns i Australien och Kina.
Bild: Getty images

Vissa mineral och metaller är mycket viktiga för samhället. När det finns risk för brist klassas de som kritiska råvaror.

EU har upprättat en lista med 34 kritiska ämnen som bland annat behövs för den gröna omställningen – här är några av dem.

Bild: Wikimedia commons

Litium

Litium är den lättaste metallen i periodiska systemet. Den används till batterier. Litiumjonbatterier är en av de viktigaste uppladdningsbara batteri­typerna, bland annat i mobiltelefoner och datorer. Behovet av litium väntas öka 18 gånger till 2030 och 90 gånger till 2050 jämfört med 2020. Störst litium­reserver finns i Kina och Australien.

Pulver av neodym­hydroxid.
Bild: Wikimedia commons

Neodym och dysprosium

Neodym och dysprosium tillhör gruppen sällsynta jordartsmetaller. De används till magneter i elbilarnas elmotorer och generatorer i vindkraftverk.

Mängden neodym och dysprosium som används i bilar har ökat med omkring 400 respektive 1 700 procent sedan 2006, enligt en kartläggning från Chalmers tekniska högskola. Kina dominerar tillverkningen.

Bild: Wikimedia commons

Kobolt

Kobolt är en metall med många användningsområden och är inte minst en viktig ingrediens i litiumjonbatterier. Demokratiska republiken Kongo står för omkring 60 procent av världsproduktionen av kobolt. Ett elbilsbatteri innehåller ett antal kilon kobolt men batteritillverkarna arbetar för att minska den mängden.

Grafit är en viktig ingrediens i elbilsbatterier.
Bild: Getty images

Grafit

Grafit är ett mineral som består av rent kol. Det används i batterier och inom industrin. Kina står för huvuddelen av världsproduktionen och efterfrågan ökar i samma takt som för litium. Det finns omdiskuterade planer på en svensk gruva i Kiruna kommun.

Bild: Ministry of Science & ICT

Niob

Niob är ett metalliskt grundämne som blan­das i stål och gör det starkare. Höghållfast stål används i ökad ut­sträckning både i bilar och i vindkraftverk. Det ingår även i super­legeringar, som är mycket starka material för bland annat rymdindustrin. Niob importeras framför allt från Brasilien.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor