Vet vi om djur går i sömnen?

Går djur i sömnen? /Sebastian

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Emma Ternman, forskare i djurvetenskap, inriktad på djurs sömn, vid Nord universitet, Norge

Vilken intressant fråga! Vi vet att människors och andra däggdjurs sömn har många likheter. De däggdjur som har studerats hittills (bland annat katt, häst, råtta, hamster, mullvad, bältdjur, elefant, jaguar, delfin, giraff och sengångare) har visat sig ha både djupsömn och drömsömn, som människan. Även djurens sömnproblem kan likna människans – det finns hundar som snarkar så mycket att de får problem med syresättningen när de sover, hästar som lider av att inte få tillräckligt mycket sömn, och rhesusmakaker som tar längre tid på sig att lösa en uppgift om de inte fått sova ordentligt.

De flesta forskare är överens om att djur drömmer, även om definitionen av en dröm skiljer sig åt. Hos råttor som under sin vakna tid lärt sig en ny uppgift, har man sett att samma delar av hjärnan aktiveras i sömnen – som om de upprepar uppgiften när de sover!

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Sömngående är inte en del av normal sömn, men när det uppstår brukar det dyka upp under djupsömnen. Trots de många likheterna mellan människors och djurs sömn så har sömngående inte rapporterats hos djur. Kanske beror det på att djur faktiskt inte går i sömnen, men det kan också bero på begränsningar i hur vi studerar sömn hos djur. Här har framtidens forskare ett ämne att fördjupa sig i!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor