Annons
Bild: 
Istockphoto

Allt fler kvinnor på toppen

Sedan 1970-talet har andelen kvinnor i toppen av inkomstfördelningen mer än fördubblats. 

Författare: 

Publicerad:

2018-03-12

De flesta höginkomsttagare är män. Men tittar man på de 10 procent som tjänar allra mest i Sverige så har andelen kvinnor ökat kraftigt sedan 1970-talet. Även om man tittar den procent som tjänar allra mest – de cirka 70 000 personer som tjänar mer än 100 000 i månaden – så har andelen kvinnor trefaldigats från 6 till 18 procent. Detta framgår av en ny forskningsrapport från SNS.

– Även internationellt så ser vi samma trend, men i denna utveckling så släpar faktiskt Sverige efter allt mer, säger Jesper Roine, som är forskare i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, och som är medförfattare till studien.

Det finns forskare som har talat om den nordiska jämställdhetsparadoxen. Med det menas att trots mycket stor generell jämlikhet så är det få kvinnor som når den absoluta toppen. De nordiska länderna har generellt en hög jämställdhet. De baltiska länderna ligger betydligt längre ned, men har samtidigt långt större andelar kvinnor bland toppcheferna. I Norden är omkring 13 procent av toppcheferna i näringslivet kvinnor, medan siffran i Öst- och Centraleuropa är 32 procent.

– Kvinnor i Sverige är inte alls i toppositioner i en nivå som speglar jämställdheten i övrigt, och det är något av en paradox, säger Jesper Roine.

Grafik över inkomster

Andelen kvinnor bland den tiondel med högst inkomster (P90-100, blått) och bland den hundradel som tjänar mest (P99–100, grönt). Ju högre lön, desto färre kvinnor, med andra ord.

Bild: 
SNS

– Kanske finns det aspekter av vår välfärdsmodell som å ena sidan möjliggör ett högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande – dagis och en generös föräldraförsäkring. Men å andra sidan kan detta eventuellt vara ett hinder för kvinnor som satsar på karriären. Det kan leda till en förväntan att kvinnor till exempel är borta många år när hon fått barn. Detta kan bidra till att kvinnor inte rekryteras till toppositionerna.

Jesper Roine påpekar att i till exempel USA så har kvinnor generellt långt sämre möjligheter att vara hemma med barn än i Sverige. Men i toppskiktet så finns det fler kvinnor i USA än i Sverige.   

– De som har råd med hemtjänster kan då göra karriär, och lyckas bättre med det än svenska kvinnor, medan samhällena i övrigt är mindre jämställda, säger Jesper Roine.

Av rapporten framgår att män i toppen ofta har en partner med lägre inkomst än han själv, medan kvinnorna i regel har en partner med hög inkomst.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar