Cellodling ”kusligt lik” ett mänskligt embryo
För första gången har forskare på konstgjord väg lyckats framställa något som motsvarar ett två veckor gammalt embryo.
De odlade cellklumparna innehåller allt som ska ingå i ett två veckor gammalt embryo, inklusive strukturer på väg att bli gulesäck, fosterhinnor och moderkaka.
– Det här ger nya möjligheter att förstå orsakerna till infertilitet och tidiga missfall, säger Fredrik Lanner, stamcellsforskare vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien som publicerats i tidskriften Nature.
Embryots kritiska fas
Ungefär en vecka efter befruktningen fäster embryot vid livmoderväggen. Då börjar en kritisk fas, som forskarna inte kan studera i dag då det av etiska skäl är förbjudet att forska på embryon inne i en kvinnas kropp. De allra tidigaste stadierna i ett embryos utveckling går att studera i provrör och forskare har även tillgång till mänskliga embryon från aborter fem eller sex veckor efter befruktningen.
– Men tiden däremellan är något av en svart låda, säger Fredrik Lanner.
Därför samarbetar Fredrik Lanner med forskare i Israel som tagit fram den här alternativa, så kallade stamcellsbaserade embryomodellen – i praktiken cellklumpar odlade i provrör.
– De är kusligt lika ett riktigt 14 dagar gammalt embryo, skriver Jacob Hanna, professor i molekylär genetik vid Weizmann institute of science, i ett mejl.
Jacob Hanna understryker att de är gjorda av stamceller. Han har alltså inte utgått från mänskliga ägg och spermier.
Tidigare försök på möss
Tidigare har forskarna gjort motsvarande experiment med celler från möss.
– Men det räcker inte. På senare år har det visat sig att de specifika stegen i embryoutvecklingen skiljer sig en hel del mellan olika däggdjur, säger Fredrik Lanner.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer