Chalmers startar ny utredning om robotarmen

Hösten 2022 avslöjade Forskning & Framsteg att forskare bakom en tankestyrd protes mörkat om livsfarliga biverkningar. Nu startar Chalmers en ny granskning där robotarmen ingår.

Publicerad

Chalmers beslutade nyligen att med omedelbar verkan stänga Center for Bionics and Pain Research (CBPR), ett samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Bild: Chalmers tekniska högskola

Under en konferens i norra Columbia förra sommaren presenterade en forskargrupp ledd av Max Ortiz Catalan, då anställd på Chalmers tekniska högskola, resultat från ett försök att rehabilitera människor efter en stroke med hjälp av ny teknik. Men det fanns ett problem. De hade genomfört studien helt utan tillstånd från Läkemedelsverket. Brottet kan leda till böter eller fängelse i högst två år, enligt en rapport från Etik- och oredlighetskommittén vid Chalmers som F&F har tagit del av.

– Utan regulatoriska tillstånd kan man inte driva vidare. Då måste man pausa, säger Leif Asp, ordförande för Etik- och oredlighetskommittén vid Chalmers.

Rektorn stängde direkt

Rekommendationen från hans kommitté ledde till att rektorn för Chalmers i förra veckan beslutade att med omedelbar verkan stänga Center for Bionics and Pain Research (CBPR), ett samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Centret grundades år 2020 under ledning av Max Ortiz Catalan. Han är medförfattare till 50 vetenskapliga artiklar som enligt rapporten från Etik- och oredlighetskommittén vid Chalmers bör granskas av en extern utredare. I en av dessa artiklar beskriver Max Ortiz Catalan och hans medarbetare fyra personer som testat en tankestyrd robotarm. Enligt artikelförfattarna fungerade protesen hur bra som helst. Ingenstans nämnde de att patient 4 var nära att dö av sepsis – det var detta som F&F avslöjade 2022.

Leif Asp förklarar att hans kommitté inte hade uppdraget att undersöka själva forskningen, annat än att ta reda på om det fanns tillstånd att genomföra kliniska försök. Trots det tar rapporten upp konkreta misstankar om oredlighet i forskning: ”Det finns dock indikationer att data och försökspersoner systematiskt selekteras så att behandlingar framgår som effektiva även när det samlade dataunderlaget pekar på det motsatta, eller pekar på problem som infektioner.”

Mattias Hallberg.
Bild: Nicke Johansson

Mattias Hallberg är glad

Flera allvarliga infektioner drabbade patient 4 – som i verkligheten heter Mattias Hallberg och bor i Anderstorp. Nämnden för oredlighet i forskning har tidigare friat forskarna bakom studien han ingick i. Mattias Hallberg är glad att de blir granskade på nytt.

– Förhoppningsvis minskar det risken för att någon drabbas av det jag fick gå igenom, säger Mattias Hallberg.

Arbetet pågår med att hitta en extern utredare, berättar Anders Palmqvist, vicerektor för forskning på Chalmers.

– Vi tar det här på största allvar, säger Anders Palmqvist.

Just nu kan han inte säga när alla utredningar om bedrägeri, tjänstefel, oredlighet i forskning och andra problem kan vara klara. Anders Palmqvist understryker att materialet är ”mycket omfattande”.

Forskning & Framsteg har sökt Max Ortiz Catalan, som numera har en tjänst vid ett forskningsinstitut i Australien.

Artikeln uppdaterades kl. 15.13 den 3 maj 2024.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor